Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το Σημειωματάριο της Πανδώρας


__________________________________________________


1. Πέθανε ο συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν.
2. Διαβάστε τις νέες αναρτήσεις του τεύχους, Πανδώρα 24: Π ο ί η σ η – Έλληνες ποιητές: Μικρή συλλογή ποίησης. Ο Γιώργος Σταμούλης ανθολογεί, επιμελείται και παρουσιάζει σελίδες ποίησης από την ύλη της έντυπης Πανδώρας, με ποιήματα των: Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ, Γιώργου Βέη, Βασίλη Καραβίτη, Μιχαήλ Μήτρα, Τόλη Νικηφόρου και Μαρίας Ψωμά - Πετρίδου.

***

Πέθανε ο συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν

Η Πανδώρα προτείνει στους αναγνώστες της τα βιβλία του Ισπανού συγγραφέα. Για αυτούς που θέλουν ένα καλό και σύντομο βιβλίο του, συνιστούμε «Τα σανδάλια», εκδόσεις Εξάντας, 2003. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο διήγημα. Το προτείνουμε ως «εισαγωγή» στο έργο του, αλλά και ως κείμενο που στέκεται απέναντι στον ωκεανό παραλογοτεχνίας της εποχής μας.
Ο Σεμπρούν δίνει ένα κείμενο με ξεχωριστή λογοτεχνικότητα, γρήγορη αφήγηση, σεναριακή δεινότητα. Η παράθεση πολλών υποθεμάτων μέσα από τίτλους βιβλίων, πίνακες ζωγραφικής και ποιημάτων του Ρενέ Σαρ δίνουν πολυεπίπεδη διάσταση στο κείμενο.
Ο χρόνος της αφήγησης αφορά σε κάποιες ώρες. Όμως, τα γεγονότα που αναφέρονται σε αυτήν καλύπτουν 20 χρόνια. Ένας άντρας και μια γυναίκα –κι οι δυο παντρεμένοι με άλλους– αποτελούν το ζευγάρι των εραστών αυτής της ιστορίας, που ζουν μια έντονα παθιασμένη σχέση.
Το κρίσιμο ραντεβού τους δίνεται στην Βενετία. Η εξέλιξη της υπόθεσης και το δυνατό, συγκινησιακά, τέλος κρατάει συνεχώς ψηλά το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

***

Ο σπουδαίος Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν, πέθανε την Τρίτη, 7. 6. 2011, σε ηλικία 88 ετών. 
Ο συνδημιουργός του σεναρίου της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», συγγραφέας περίπου 15 βιβλίων, μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στη συγγραφή και την πολιτική δράση.
Ο Χόρχε Σεμπρούν, που υπήρξε υπουργός Πολιτισμού στην Ισπανία του Φελίπε Γκονζάλες, γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1923 και από το 1939 ζούσε στο Παρίσι. Διετέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έδρασε κατά του καθεστώτος του Φράνκο, πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των ναζί, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ και υποστήριξε τις πολιτικές, αριστερές ιδέες του.
Από το 1964, χρονιά που τον έθεσε εκτός ΙΚΚ, αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο, αντλώντας συχνά την έμπνευσή του από τις εμπειρίες του, (το βιβλίο του «Η γραφή ή η ζωή» έχει ως αφετηρία τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ), την Ιστορία και το βαθύ ερώτημα που τον απασχολούσε: τη μνήμη. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονται και σενάρια, σκηνοθετημένα από σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Αλέν Ρενέ.
Πολυβραβευμένος και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, από το 1986, έγραψε μεταξύ άλλων «Τα σανδάλια», το «Είκοσι χρόνια και μία μέρα», το «Ο νεκρός που μας χρειάζεται», το «Τι ωραία Κυριακή!», την «Επιστροφή του Νετσάγιεφ», «Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκάντερ», «Το λευκό όρος»  και φυσικά, «Το μεγάλο ταξίδι».

Π.