Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το Σημειωματάριο της Πανδώρας


Το «κατηγορώ» του Μπάιρον


«Στις 27 Φεβρουαρίου 2012 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την πρώτη ομιλία του Λόρδου Βύρωνα στη Βουλή των Λόρδων, όπου ο Μπάιρον υπήρξε καταπέλτης εναντίον νομοσχεδίου που προέβλεπε τη θανατική καταδίκη για τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότινγχαμ, οι οποίοι έσπαγαν τους νέους αργαλειούς, που τους οδηγούσαν σε μαζική ανεργία και στην απελπισία. Εναντίον των εξεγερμένων, οι οποίοι είχαν συνασπιστεί κάτω από το λάβαρο του στρατηγού Λαντ (Ludd), που «μπορεί να ήταν και μυθικό πρόσωπο», κατά τον Κεν Κόουτς, Εργατικό Ευρωβουλευτή του Νότινγχαμ την περίοδο 1989-1999, είχε κινητοποιηθεί ο στρατός και όλος ο κρατικός μηχανισμός.»

Του Πάνου Τριγάζη: Το «κατηγορώ» του Μπάιρον
Διαβάστε περισσότερα: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=671867
Η ΑΥΓΗ / ΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΤΕΧΝΕΣ / Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012


***

Οι ιδιότροποι μάστορες της τυπογραφίας



Η Πανδώρα θεωρεί προνόμιο αισθητικής το να προσπαθήσει να αναπλάσει και να παρουσιάσει εδώ μερικά από τα σπάνια εξώφυλλα των βιβλίων που εκτύπωναν οι μάστορες της τυπογραφίας, αδελφοί Ταρουσόπουλοι (1858-1969), και τα οποία παρουσιάζει στο εξαιρετικό θέμα της, στην Αυγή, 26/2/2012, η Πόλυ Κρημνιώτη. Διακρίνονται εξώφυλλα από την "Κίχλη", του Γιώργου Σεφέρη, ως αυτοτελές βιβλίο, το "Εις εαυτόν", του Στρατή Δούκα, και την "Ασκητική", του Νίκου Καζαντζάκη. 
______

«Ήταν Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 1940. Μια εβδομάδα πριν ο Σεφέρης είχε παραδώσει την τρίτη ποιητική συλλογή του. Εκείνη την ημέρα επισκεπτόταν για πρώτη φορά το τυπογραφείο το οποίο θα τύπωνε σε 356 αριθμημένα αντίτυπα το "Τετράδιο Γυμνασμάτων".» Και, όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης, «Στο τυπογραφείο που ανακάλυψα, μετά το μεσημεριανό φαΐ. Αξιοπρόσεκτος τόπος. Στην άκρη του Νέου Φαλήρου μια παλιά πόρτα σκουριασμένη στη ρίζα του βράχου της Καστέλας.»
 
 Της Πόλυς Κρημνιώτη: Αδελφοί Ταρουσόπουλοι, Οι ιδιότροποι μάστορες της τυπογραφίας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=672208
Η ΑΥΓΗ / ΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΤΕΧΝΕΣ / Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012



 Οι αδελφοί Ταρουσόπουλοι, στο τυπογραφείο, που αναφέρει ο Γιώργος Σεφέρης.