Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ρωμανός Γιώργος / Αφηγηματολογία / Διαλέξεις - Μαθήματα





Ανακοίνωση

Κύκλος διαλέξεων-μαθημάτων:
Η τέχνη του συγγραφέα
Εισαγωγή στην Αφηγηματολογία

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει μία σειρά πέντε (5) ειδικών μαθημάτων-διαλέξεων γύρω από την τέχνη του συγγραφέα, αλλά και βασικές έννοιες της Αφηγηματολογιάς, με ομιλητή τον γνωστό συγγραφέα και συμπολίτη μας, Γιώργο Ρωμανό.
Οι διαλέξεις-μαθήματα θα έχουν χαρακτήρα αυτοτελών θεωρητικών εισηγήσεων, μετά από τις οποίες θα επακολουθεί συζήτηση και θα επιλύονται ζητήματα που προκύπτουν από την ύλη των διαλέξεων. Υλικό κειμενικών παραδειγμάτων, κατά την διδασκαλία, θα αντλείται από το τελευταίο βιβλίο του διδάσκοντος: “Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη”, μυθιστόρημα, εκδόσεις Άγκυρα, 2012 και από άλλα ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα.
Οι διαλέξεις θα γίνονται στην Αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Αγαμέμνονος 4, Χολαργός, Κτίριο ΚΑΠΗ. Πρόσβαση και από Μετρό Χολαργού, Λεωφ. Μεσογείων έναντι οδού Φανερωμένης).

Πρόγραμμα και θέματα διαλέξεων – μαθημάτων:
Δευτέρα 4 Μαρτίου, ώρα 18:30: Βασικοί τρόποι προσέγγισης ενός πεζογραφικού έργου και η σχέση του με τη σύγχρονη λογοτεχνία. Η λογοτεχνικότητα και η ανοικείωση. Η ανάγνωση, ο Αναγνώστης και το δομικό πορτραίτο του. Κριτήρια μιας λογοτεχνικής κριτικής
Δευτέρα 11 Μαρτίου, ώρα 18:30: Θεατής και Αναγνώστης, δύο διαφορετικές οντότητες. Από την πρόζα, του θεατρικού δράματος στο αφηγηματικό κείμενο του μυθιστορήματος. Οι μεταξύ τους δομικές διαφορές και τα όριά τους.
Δευτέρα 1 Απριλίου, ώρα 18:30: Ο συγγραφέας και το κείμενο. Ένα δομικό πορτραίτο του συγγραφικού εγώ.
Δευτέρα 8 Απριλίου, ώρα 18:30: Η συγγραφή. Από τη γενική σύλληψη της πρώτης ιδέας στην πρακτική εφαρμογή της. Ο Αφηγητής και οι θέσεις του σε μία αφήγηση. Αφήγηση και Περιγραφή.
Δευτέρα 15 Απριλίου, 18:30: Τα πρόσωπα και οι τύποι, ως μυθιστορηματικοί χαρακτήρες. Η δημιουργία τους, η διαχείριση και οι μεταξύ τους συσχετισμοί. Βασικά σχήματα σύνθεσης χαρακτήρων. Ο Χαρακτήρας και η Πλοκή.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στη κα Γεωργία Παπανικολάου (τηλ 210 6540948, Δευτέρα & Τρίτη 15:00-20:30 και Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 8:30-14:30), μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, ε.ε.. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Δήμαρχος


Βασίλειος Ξύδης